Dr Bahrain Samah
5 November 2014
Gula merah lebih murah dan mudah didapati
untuk atasi anemia. - Gambar hiasan Gula
merah lebih murah dan mudah didapati untuk atasi anemia. - Gambar hiasan
SEORANG ibu muda berumur 30
tahun mengadu kepada penulis mengenai beberapa suplemen yang dipreskripsi oleh
doktor tidak membantu meningkatkan bilangan sel darah merahnya. Beliau yang
didiagnosis menghidapi anemia sejak tujuh tahun dahulu sering mudah mengalami
pitam, sakit kepala dan lesu.
Pada masa yang sama beliau juga
mengalami tekanan darah rendah. Makanan yang dimakan setiap hari terdiri
daripada bersarapan dengan oat dan susu isian pekat manis selepas sejam makan
suplemen. Makanan tengah hari pula lengkap dengan karbohidrat, protein dan
sedikit lemak.
Beliau kurang makan
buah-buahan. Beliau jarang makan malam. Jika lapar beliau sediakan oat yang
ditambah air panas dan susu isian pekat manis seperti sarapan pagi.
Ramai pakar berpendapat oat
menghalang penyerapan zat besi kerana ia mengandungi asid phytic. Asid phytic
dikatakan menghalang penyerapan beberapa jenis mineral ke dalam tubuh kerana ia
bergabung dengan mineral penting seperti zink, zat besi, manganese di dalam
usus. Selepas bergabung ia dikeluarkan daripada tubuh bersama najis.
Penggabungan asid phytic dan
mineral menghasilkan phytate. Jadi dalam tumbuh-tumbuhan terdapat asid phytic
dan phytate. Asid phytic yang dikenali sebagai inositol hexaphosphate (IP6)
sebenarnya ialah sumber tenaga kepada tumbuh-tumbuhan.
Pelbagai jenis bijirin, kacang
dan buah-buahan kategori nuts mengandungi asid phytic.
Keliru istilah phytate?
Bijirin tidak ceruh dikatakan
mengandungi kandungan asid phytic yang jauh lebih tinggi daripada bijirin ceruh
(terproses). Bran pada bijirin dan lapisan kotilidan (cotyledon) mengandungi
paras asid phytic yang tinggi.
Jadi, wanita muda yang
mengambil oat pagi dan malam yang penulis jadikan contoh pada awal artikel ini
dipercayai mendedahkan diri kepada anemia yang lebih buruk. Memang benar
suplemen zat besi, vitamin B12 dan asid folik yang diambilnya setiap hari
membantu sedikit sebanyak meningkatkan paras zat besi namun beliau masih kerap
mengalami simptom anemia seperti dinyatakan di perenggan awal artikel ini.
Terdapat kemungkinan juga
kekerapan mengambil oat dan makan tengah hari sekali sehari adalah punca kepada
anemia yang dialaminya.
Anemia boleh menyebabkan
tekanan darah menjadi rendah. Begitu juga dengan kekurangan vitamin B12 dan
asid folik. Doktor yang merawat wanita muda tersebut tidak pernah bertanya
apakah diet harian yang diamalkan beliau. Sebaliknya doktor serkap jarang
dengan menyatakan bahawa kerana kurang mengambil makanan bergula sebagai punca
tekanan darah beliau menjadi rendah.
Memang diakui ramai pakar
bahawa pengambilan gula dan karbohidrat terproses yang tinggi akan meningkatkan
tekanan darah. Dengan mengurangkannya pula sedikit sebanyak akan menurunkan
tekanan darah. Pada pandangan penulis, jenis dan pola pemakanan wanita ini
secara keseluruhan adalah punca kepada anemia dan tekanan darah rendah.
Ramai yang tidak tahu termasuk
golongan perubatan moden mengenai oat membantu merehatkan arteri dan seterusnya
membantu mengurangkan tekanan darah.
Jadi, penulis berpendapat
pengambilan oat pagi dan petang serta kurang makan makanan karbohidrat dari
segi kuantiti adalah punca kepada tekanan darah rendah selain berpunca dari
anemia yang dialami.
Apakah sebenarnya yang
dimaksudkan dengan anemia? Ia merupakan sejenis keadaan kesihatan apabila
seseorang mengalami paras sel darah merah yang tidak mencukupi. Terdapat
pelbagai simptom anemia termasuk letih, lesu, kulit pucat, sakit kepala, sesak
nafas, sakit kepala, mudah pitam, tumpuan terganggu dan rasa sejuk.
Kes anemia yang teruk boleh
mengganggu degupan jantung dan akan menimbulkan keadaan dikenali sebagai
denyutan jantung tidak sekata. Lebih buruk lagi ia boleh menyebabkan kegagalan
jantung.
Dari perspektif perubatan
moden, anemia biasnya berpunca daripada penyakit lain. Biasanya doktor akan
mendapatkan sampel darah dan menjalankan ujian ke atasnya termasuk jumlah darah
sebenar (complete blood count) yang menyukat paras sel-sel darah merah dan
hemoglobin dalam darah.
Jika seseorang didapati
menghidap anemia beberapa siri ujian akan dijalankan bagi mengenal pasti jenis
anemia pula.
Anemia berpunca daripada
kekurangan zat besi merupakan jenis anemia yang biasa berlaku. Puncanya ialah
pemakanan tidak seimbang, kehilangan darah yang teruk, menstruasi, mengandung
dan kesan ubatan moden tertentu.
Kekurangan vitamin B12 dan asid
folik juga adalah punca anemia. Vitamin B12 tidak terdapat pada tumbuhan
kecuali pada rumpai laut. Beberapa jenis penyakit seperti kanser, kegagalan
buah pinggang dan penyakit Crohn juga boleh menyebabkan anemia.
Aplastic anemia merupakan
anemia yang mudah membawa maut kerana ia berpunca daripada tulang sum-sum yang
tidak berupaya menghasilkan ketiga-tiga jenis sel darah. Gangguan autoimun
dikatakan sebagai satu daripada puncanya.
Hemolytic anemia pula ialah
anemia yang berpunca daripada kadar sel-sel darah merah dimusnahkan lebih cepat
daripada pembinaannya oleh sum-sum tulang untuk menggantinya. Puncanya ialah
gangguan autoimun dan pengambilan ubatan moden tertentu.
Thalasemia pula ialah sejenis
anemia keturunan. Tubuh membina hemoglobin yang tidak normal. Hemoglobin ialah
sejenis protein yang terdapat dalam sel darah merah berfungsi membawa oksigen.
Gangguan ini seterusnya menyebabkan sel-sel darah merah musnah secara
berlebihan dan menyebabkan anemia.
B12 rumpai laut
Apakah agen paling mujarab
untuk mengatasi atau merawat anemia? Penulis tidak mengetahuinya. Namun begitu,
gula merah terutama jenis organik dan tiada/rendah sulfur dikatakan boleh
membantu. Ia kaya dengan pelbagai mineral termasuk zat besi dan mengandungi
folate.
Vitamin B12 didapati dalam
daging haiwan, rumpai laut dan suplemen. Sukatan: 1 sudu gula merah dibancuh
dengan ½ cawan air, sukatan serupa diambil 3 kali sehari.
Penyerapan zat besi kategori
non-heme seperti terdapat dalam tumbuh-tumbuhan dan haiwan dipercepat dengan
bantuan zat besi kategori heme daripada daging haiwan seperti lembu dan kerang.
Halangan penyerapan zat besi
oleh bioflavonoids dan acid phytic dapat diatasi dengan mengambil buah-buahan
kaya vitamin C. Vitamin A daripada haiwan dan sayuran kaya beta karotena yang
provitamin A juga dikatakan membantu mengatasi halangan tersebut.
Elakkan daripada berburuk
sangka kepada asid phytic. Suplemen IP6 yang dijual di sesetengah farmasi
sebenarnya bersifat antioksidan dan antikanser!
Petai dicanangkan oleh
sesetengah pihak agar tidak dimakan secara kerap kerana kandungan mengandungi
asid phytic. Mungkin mereka terlepas pandang dengan menjadikan ia jeruk dan merebusnya
kandungan asid phytic akan berkurangan.
Seperti dinyatakan di atas,
vitamin A, vitamin C juga membantu mengatasi halangan penyerapan zat besi dan
mineral lain oleh asid phytic. Jadi rajin-rajinlah makan makanan yang
mengandunginya.
SUMBER-SINAR HARIAN ONLINE
5.11.2014
No comments:
Post a Comment