IZYAN LIYANA MOHD. DARIF
BAWANG merah merupakan antara
bahan wajib yang dimasukkan dalam setiap hidangan makanan kerana fungsinya
sebagai ramuan masakan. Selain digunakan untuk memasak, bawang merah yang
dihiris nipis dan digoreng, ditaburkan di atas pelbagai sajian yang berkuah atau
bergoreng.
Tahukah anda bahawa bawang
merah juga bertindak sebagai ubat dalam merawat pelbagai penyakit kronik?
Bawang merah atau nama
saintifiknya Allium cepa var aggregatum, merupakan sejenis tumbuhan dalam
kumpulan Aggregatum.
Walaupun saiznya lebih kecil
berbanding bawang besar, tetapi ia mengandungi pelbagai khasiat dan kebaikan
dalam merawat penyakit yang serius.
Kebanyakan pakar perubatan
mendapati, bawang merah mampu mengurangkan risiko penyakit antaranya kanser.
Selain itu, bawang merah juga bertindak sebagai penawar untuk melegakan sakit
perut, menggalakkan rembesan kahak dan menambah aliran air kencing.
Sementara itu, artikel yang
ditulis oleh Dr. Barry Sears dalam bukunya yang bertajuk The Top 100 Zone Foods
menyatakan, kajian menunjukkan individu yang makan bawang setiap
hari, dapat mengurangkan kadar
kolesterol.
Tanaman bermusim ini memiliki
umbi yang berlapis, berakar serabut dan daunnya berbentuk seperti silinder
berongga.
Umbi bawang merah mula
terbentuk dari pangkal daun kemudian bersatu dan membentuk batang yang berubah
bentuk dan fungsinya. Akhirnya ia akan membentuk akar yang berlapis.
Dalam proses penanaman dan
kematangan bawang merah, tumbuhan ini memerlukan dua unsur penting, iaitu unsur
nitrogen dan kalium.
Ini kerana unsur nitrogen akan
membantu perkembangan daun, meningkatkan warna hijau daun dan pembentukan
cabang.
KANDUNGAN sulfurnya juga boleh
membantu kulit kelihatan muda.
Sementara itu, unsur kalium
pula berfungsi untuk pembentukan gula, asas penghasilan protein, pemangkin bagi
tindakbalas enzim dan meneutralkan asid organik.
Dengan adanya kedua-dua unsur
ini dalam penanaman bawang merah, proses pembentukkan akar pokok berjalan
dengan lancar. Sekiranya bawang merah mengalami kekurangan kalium ia akan
mengakibatkan tanaman bawang merah terganggu dan rosak.
Bawang merah yang mengeluarkan
percikan yang memedihkan mata ketika dihiris, mengandungi vitamin C, potasium,
serat dan asid folik. Bukan itu sahaja, ia juga mengandungi kalsium, zat besi
dan protein yang tinggi.
Beberapa penyelidikan mengenai
khasiat bawang merah mendapati, bawang merah mengandungi dua bahagian yang
terdiri daripada sulfur seperti allyl propyl disulphida (APDS) dan flavonoid
seperti quercetin.
Flavonoid dipercayai
mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan kencing manis kerana ia
mempunyai unsur-unsur antikanser, antibakteria, antiviral, antialahan dan
antibengkak.
Pengkaji dari India mendapati,
lebih banyak kita makan bawang merah semakin rendah gula dalam darah. Mereka
juga berpendapat, tiada perbezaan bawang merah mentah dan bawang merah yang
direbus.
Kajian terbaru menunjukkan,
bawang merah mengandungi enam kali ganda kandungan fenolik berbanding bawang
biasa. Kandungan tersebut membantu mengeluarkan toksin dalam badan.
Bukan itu sahaja, bawang merah
yang berasa manis ini, mempunyai saponins iaitu sejenis kimia yang dapat
menghindarkan dan membunuh sel kanser.
Ia akan mencairkan darah beku
dan menunjukkan tahap tinggi antiplatelet yang baik untuk pesakit yang
menghidap penyakit aterosklerotik, penyakit jantung, dan strok. Ia juga
membantu fungsi otak dan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer.
Bagi mereka yang menghidap
kencing manis, bawang merah juga dapat mengurangkan tahap gula melalui
mengehadkan keberkesanan insulin dan meninggikan metabolisma glukos.
“Bawang merah bukan sahaja
diminati kerana melazatkan hidangan tetapi ia merupakan sejenis sayur yang
begitu tinggi nilainya dalam kesihatan,” jelas Profesor Persatuan Penanaman,
Universiti Wisconsin, Madison, Irwin Golman.
Dengan menikmati bawang merah
setiap hari ia boleh membantu pertumbuhan tisu tulang dan mengurangkan risiko
osteoporosis sebanyak 20 peratus. Kandungan prostaglandin A-1nya, iaitu sejenis
agen yang kuat mengurangkan tekanan.
Kandungan sulfurnya juga boleh
membantu kulit kelihatan muda.
SUMBER: KOSMO ONLINE 2.1.2008
No comments:
Post a Comment