Ad

Saturday, 4 January 2014

Rahsia daun selasih

 
Lalapan Ayam
Assalamualaikum dan salam satu Malaysia. Ulam-ulaman lazimnya kurang mendapat sambutan apabila ia dihidangkan di meja makan.

Ini kerana ramai antara kita yang tidak menyukai rasanya yang pahit dan tidak enak.

Ia selalunya dimakan mentah dan ada yang mencelur ulam-ulaman bagi mengurangkan rasa pahit dan dinikmati sebagai sayur-sayuran.

Namun tahukah anda bahawa ulam-ulaman mempunyai 1,001 khasiat. Saya sendiri suka menikmati ulam dan sering mengamalkannya sebagai satu rahsia untuk awet muda dan mengekalkan kesihatan dalaman.

Kadang-kadang ada teman yang hairan dan geleng kepala bila melihat saya boleh ratah dan makan ulam begitu sahaja sampai sepiring penuh boleh dihabiskan. Segan pula rasanya tapi kerana khasiatnya semua itu saya tolak ke tepi.

Kini banyak kajian tentang kahsiat ulam-ulaman terhadap kesihatan manusia telah dilakukan dan memang terbukti ia makanan yang menyihatkan.

Pada minggu ini saya ingin bercerita tentang sejenis ulam yang dinamakan daun selasih. Saya tertarik untuk berkongsi selepas saya menikmati sejenis makanan ini ketika beberapa kali mengunjungi negara seberang, Indonesia yang dikenali sebagai lalapan.

Lalapan ini adalah nasi bersama lauk seperti ikan atau ayam goreng, sambal dan sup. Antara ulam yang disertakan sekali adalah hirisan timun, tomato, kobis dan daun selasih.

Daun selasih atau nama lainya adalah kemangi, merupakan ulam yang sangat berkhasiat.

Ia biasanya dimakan mentah. Daun ini juga ada digunakan sebagai penyedap makanan dalam lauk bagi membangkitkan aroma hidangan yang disediakan.

Antara khasiat daun ini adalah jika dimakan secara mentah anda boleh mengelak penyakit sembelit. Jadi ini sangat bagus untuk sistem pencernaan.

Daun selasih atau kemangi juga mempunyai nilai perubatan yang begitu tinggi daripada segi perubatan.

Antara nilai khasiat dalam ulam ini mengandungi antiseptik dan ia digunakan sebagai analgesic (ubat tahan sakit).

Daun ini juga dapat menolong untuk memperkuatkan hati. Selain itu, ia mengurangkan ketegangan dan tekanan. Banyak sebenarnya khasiat daun selasih.

Kali ini saya akan berkongsi dengan anda menu lalapan ayam. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat tahun baharu kepada semua pembaca yang saya sayangi dan terima kasih kepada anda yang terus menyokong dan membaca ruangan ini. Selamat mencuba.

SUMBER: http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20140103/ke_03/Rahsia-daun-selasih#ixzz2pQyeloCa © Utusan Melayu (M) Bhd

No comments:

Post a Comment